Natuur

Bunderbos [Door Frank van de Meer]

GROENE WISSEL BUNDE
"GEULLER- EN BUNDERBOS"
Geschreven door Fank van der Meer

 

Bunderbos

Deze schitterende wandeling voert grotendeels door het steilste hellingbos van Nederland: het Bunderbos. En dat zul je weten ook. Er zitten echte kuitenbijtertjes in, die je zelfs niet vaak in de Ardennen treft. En wat ook zo leuk is: het betoverende bos barst van de bruisende bronnen en beekjes. Waterdichte schoenen aan en gaan!

Donkere Bomen Bos
Het Bunderbos, ik had er nog nooit van gehoord. Klinkt ook een beetje als een bos uit de strips van Olivier B. Bommel. En een Donkere Bomen Bos is het zeker, met een mysterieuze sfeer. Een beetje spannend ook wel, op sommige plekken is het fluisterstil...

Aan de wandel?
Na het niet bijster spannende Bunde duik je het dichte Bunderbos in. En gelijk gaat het al op en neer, heen en weer, omhoog en omlaag. Over hobbelige, kronkelige paadjes.

Klein Volkje
Zo hobbelig dat ik – terwijl ik kijk of ik een lid van Bommels Kleine Volkje tussen de takken kan ontwaren – een geniepig kuiltje over het hoofd zie en een halve salto maak. En bijna het steilste hellingbos van Nederland afrol. Een salto-bijna-mortale, en dat is geen sprookje.

Limburg aan je voeten
Wat is het hier steil. Af en toe kijk je recht de diepte in. Voor hoogtevrezers misschien wat minder fijn. Maar geweldig leuk voor stoere kerels (m/v) of voor wie z'n conditie op een hoger plan wil tillen. En soms brengt zo'n klim je bij uitzichten die niet te versmaden zijn. Heel Limburg ligt aan je voeten. Schitterend met een zachte G.

De ijstijd heeft het gedaan!
Het Bunderbos is eigenlijk niet één bos. Het bestaat uit een serie bossen op de oostelijke helling van het Maasdal. Zoals zoveel heuvels en bergen is het gebied zijn ontstaan in de laatste ijstijd. Zo'n 10.000 jaar geleden namen de stroomsnelheid en de breedte van de Maas fors toe. En de rivier sneed diep in op het glooiende landschap.

Mooiste bronbossen van NL
Het Bunderbos kon altijd gewoon lekker bos blijven: vanwege het weerbarstige reliëf was het geen doen om het te ontginnen voor landbouw of woningbouw. “Daarom liggen hier nu de mooiste bronbossen van ons land”.

Water & vuursalamander

En ik moet ze gelijk geven: het bos is een lust voor het oog. Uit de vele beekjes en bronnen die je kruist klatert kristalheldere water door verkoelende bossen die bruisen van het leven. Het Bunderbos biedt onderdak aan vele soorten planten en dieren, waaronder de zeer zeldzame vuursalamander.

Gezellige beestenboel
Ook nogal wat andere dieren voelen zich thuis in het zeiknatte bos. De alpenwatersalamander bijvoorbeeld, die het ook goed doet met scrabble. Typerende broedvogels van het Bunderbos zijn ijsvogel, boomvalk en gele kwikstaart. Zoogdieren als ree, vos, steenmarter, bunzing en rosse woelmuis zijn waargenomen. En één van Nederlands oudste dassenburchten is hier gevestigd. Een gezellige beestenboel al met al. Maar vandaag hebben ze zich, zoals altijd, weer goed verstopt tussen het weelderige struikgewas.

Spoorlijn Sittard – Maastricht
Wat extra sjeu aan de wandeling geeft: je blijft dicht bij de spoorlijn Sittard – Maastricht, die sinds 1865 dwars door het bos loopt. Af en toe een trein of een boemeltje die hoorbaar maar vaak onzichtbaar het bos doorkruist, het geeft mij een vakantiegevoel. Een fijn on-Nederlands sfeertje hangt hier.

Enge tunneltjes & vleermuizen
Ook leuk: soms daal je af en moet je – samen met een bruisend beekje – door een lang, eng, donker tunneltje het spoor onderdoor. Zo'n plek waar het in de winter volhangt met overwinterende vleermuizen. De zeldzame Brandts-vleermuis bijvoorbeeld. Of de baardvleermuis, de franjestaart, de rosse vleermuis, de laatvlieger en al die andere vliegende-muizen-met-kèkke-namen.

Ook leuk in het voorjaar!
Nu in de herfst is het hier schitterend. Maar maak deze tocht vooral ook eens in het voorjaar. Dan moet het hier een ware kleurexplosie zijn met rijkbloeiende sleutelbloem, bosanemoon, speenkruid, daslook en vele andere bijzondere soorten.

Wandelomgeving Mindful-Walking