Services A

TriA©-wandelcoaching

Als wandelcoach hanteer ik de TriA©-methode. Dit is een zeer krachtige methode waarin drie stappen doorlopen worden:
1. Aandacht voor de gewenste situatie en de huidige situatie
2. Acceptatie voor de gewenste situatie en de huidige situatie
3. Actie om een stap te maken naar de gewenste situatie
Vooral de tweede stap, Acceptatie van de gewenste situatie en de huidige situatie is erg belangrijk.Je accepteert alle stappen die in het verleden zijn gezet en de mooie maar ook pijnlijke ervaringen die je hierbij hebt opgedaan. Je accepteert de situatie compleet zoals die nu is, met alles wat erbij hoort aan gedrag en emoties ook al wil je de situatie echt niet meer. Acceptatie verandert niets aan de situatie, maar wel hoe je de situatie ervaart. Als je dit accepteert met alle emoties die erbij horen, mag alles er zijn en zo ontstaat er meer rust en ruimte

Misschien heb je in het verleden mensen van je afgestoten, maar deed je dit uit zelfbescherming. Zo konden anderen je namelijk geen pijn doen. Als je dit weet, dan zie je dat dit gedrag op dat moment de beste manier was om met anderen om te gaan. Acceptatie brengt je dichter bij jezelf, je kunt dingen die je jezelf aangeleerd hebt om te “overleven” loslaten en dat maakt de weg vrij naar nieuw gedrag wat je dichter bij je ware natuur brengt.

De TriA-methode pas ik bij voorkeur toe in een natuurlijke omgeving. In de natuur is alles zoals het is. De natuur is een bron van acceptatie. Daarom is het logisch dat je automatisch besmet wordt met een vorm van acceptatie als je in de natuur verblijft. We vragen ons niet af waarom een boom omgevallen is en op ons wandelpad ligt. We accepteren dat deze boom er ligt en kijken hoe we ons wandelpad kunnen vervolgen. Moeten we eromheen lopen of stappen we over de boom heen. We vinden het normaal dat we deze situatie accepteren, waarom doen we dit dan niet zo gemakkelijk in ons eigen leven?

Coaching thuis of locatie elders

Naast een coachsessie in de natuur kun je bij mij ook terecht voor een coachsessie thuis of een locatie elders. Omdat de TriA-methode zo effectief is, neem ik een aantal elementen hieruit en pas deze toe tijdens de sessie(s). We gaan in ieder geval uit van een positieve benadering: “alles waar je aandacht aan geeft, groeit”. Dit geldt voor positieve aandacht, maar ook voor negatieve aandacht. Wanneer je dus veel aandacht schenkt aan positieve veranderingen, ook al zijn deze nog zo klein, krijgen deze de kans om te groeien.

 

Mindful-Walking Miranda Hendriks

Wat is wandelcoaching?
[YouTube 4:35]
Interview met Corrie Reijngoud bedenker van de TriA©-methode

Wat zijn de voordelen van coachen in de natuur:

Je wordt op een aantal vlakken bewust en onbewust gestimuleerd. Je zintuigen worden maximaal gebruikt en geprikkeld. De geluiden, kleuren, geuren en de wind die je langs je huid voelt gaan. Dit draagt allemaal bij een groter bewustzijn van jezelf. Je kunt niet anders dan uit je hoofd gaan en weer helemaal in je lichaam zijn en voelen. Het relativeren wordt bevorderd door de steeds veranderende beelden om je heen. De beweging van je lichaam ondersteunt onbewust de acties die je met je hoofd bedenkt. Daarnaast zeggen beelden veel meer dan woorden en doorbreken daarmee de vastgeroeste (denk)patronen waar we vaak mee kampen.

De effecten van coaching in de natuur:
  • Buiten worden situaties en problemen luchtiger en lichter.
  • De communicatie tussen hulpverlener en cliënt verloopt veel soepeler door het naast elkaar lopen.
  • Je zet jezelf letterlijk in beweging.
  • De natuurlijke omgeving en uitzichten werken relativerend.
  • Als je in de natuur bent, word je fysiek ‘gedwongen’ om helemaal aanwezig te zijn. Je komt meer uit je hoofd in je lichaam, waardoor verstand en gevoel meer in balans komen.
  • Bewustwording gaat sneller en gemakkelijker, doordat de natuurlijke metaforen en symbolen bewust en onbewust inzicht geven. Natuurlijke beelden zeggen vaak meer dan woorden en hier zijn we ook heel vertrouwd mee.
  • In de natuur gaat acceptatie gemakkelijker omdat je daar voortdurend ‘getriggerd’ wordt in ‘het is zoals het is’. Geen blaadje hangt verkeerd en het maakt niets uit of een boom nu recht of scheef staat.